Lerbakkens Bryghus.

I 2006 kastede jeg mig over endnu en spændende hobby: Hjemmebrygning af øl.

Da både Lisbeth og jeg holder meget af ordentligt øl, så har vi efterhånden smagt os igennem et hav af forskelligt dansk og udenlandsk øl.
Meget smagte godt, noget rigtig godt og en del - bwadr. Smag og behag er jo forskellig - og heldigvis er vores smag meget lig hinanden.
Da vi begge er medlem af Danske Ølentusiaster så er der gode smagemuligheder ved lokalafdelingernes ølsmagninger samt især den årlige Ølmesse.

Vi snakkede om, at det kunne være sjovt at lave vores eget øl, brygget efter vores smag. Så inspireret af min kollega Thomas, som har håndbrygget i ret lang tid, fik jeg skaffet de nødvendige remedier til en forsigtig start.

Første forsøg endte i komposten, for det gik helt galt. Det var en dåse "færdig øl" som bare skulle tilsættes vand og gær. Det i sig selv er også fint nok, men der gik vildgær i det og resultatet blev: Fy - føj.
Thomas fik rettet mig tilbage på sporet og mit første rigtige "All-Grain" bryg af knust malt og humle blev sat i gang i oktober 2006.
Det var noget helt andet, så det kom der ca 10 L vellykket "Futte Øl" ud af. Det blev opkaldt efter vores gamle Golden Retriever-hund Futte, for jeg havde forsøgt at ramme den farve hans pels havde.

Mine opskrifter findes under "Lerbakkens Bryghus" på Beer Calc som er en kombineret database og et stærkt beregningsprogram. Det er til meget stor hjælp og også sjovt at kunne kigge andres erfaringer igennem.

Hvis du er blevet nysgerrig, så kan du læse lidt mere om min bryggefilosofi på de næste sider. Der står også en vejledning i hvordan jeg brygger øl og lidt om mine gode og dårlige erfaringer, samt mere om mit brygudstyr.

Hvordan brygger man øl og hvad består øl af?
Rengøring og forberedelse af ingredienser.
Bryggeprocessen: Mæskning, sining og "spargning".
Bryggeprocessen: Urtkogning, sining, køling og gærtilsætning.
Bryggeprocessen: Gæring, målinger og smagsprøver samt tapning.
Mit oprindelige brygudstyr og nybegynderens erfaringer.
Brygudstyrets og mine egne udviklinger.
Oversigt over mine bryg.

Retur til forsiden.

Udgave 1.13, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.