Lerbakkens Bryghus.

Hvordan brygger man øl?

Øl er gæret sukkerudtræk fra korn! Så enkelt kan det siges - der skal bare nogle specielle processer til og dem vil jeg forsøge at forklare her.
Beskrivelse fortæller hvordan jeg i begyndelsen bryggede omkring 10 liter godt øl i køkkenet uden for mange specielle remedier. Liste over mit udstyr findes på en senere side.

Først lige lidt forklaring til de forskellige fagudtryk jeg bruger:
Malt = spiret korn der er tørret.
Mæsk = grøden af malt og varmt vand mens sukkeret trækkes ud.
Mæskning = Processen hvor varmt vand trækker sukker ud af malten.
Maltmølle = en kværn der knuser kernerne.
Urt = sukkervandet der er trukket ud af malten inden det bliver tilsat gær.

Hvad består øl af?

Til ølbrygning skal man minimum bruge 4 vigtige ingredienser. Den ene er knust malt.
Malten fremstilles på malterier ved at spire kornet og standse spiringen på det rigtige tidspunkt, hvor der er det højest indhold af stivelse i kernen. Så bliver kernerne tørret ved forskellige temperaturer alt efter hvilken type malt man skal lave. Lyse malte tørres ved lave temperaturer og mørke ved højere.
En anden vigtig ingrediens er humle. Humle er blomsterkopperne (koglerne) fra humleplanten, som forresten er i familie med hampen. Humlekopperne høstes sidst på sommeren, hvor de er tilpas modne. De tørres og vacuumpakkes for at bevare de vigtige aromaolier. For at give øllet den rigtige aroma og smag udvælges humlen blandt mange varianter med forskellige egenskaber.
Næste grundsubstans er gæren, der skal omsætte sukkeret til alkohol. Der findes forskellige typer gær til de forskellige typer øl der laves. Hovedinddelingen er undergær og overgær, alt efter hvor i væsken gæren arbejder. Undergær virker ved bunden og arbejder ved 8-13 grader, hvorimod overgæren virker i overfladen og arbejder ved 18-25 grader.
Gæren kan købes som et tørret pulver eller en lille flaske eller pose med flydende gær. Der findes mange varianter alle tilpasset forskellige øltyper, så det er vigtigt at vælge en gær med de rigtige egenskaber til den øl man ønsker at brygge.
Hov. Der skal da også bruges vand - ret meget vand endda. Og godt vand. Hvis man tænker på hvor forskelligt den samme øltype smager fra forskellige bryggerier, så kan en del af det skyldes det lokale vand, der er brugt til fremstillingen.

Rengøring og forberedelse af ingredienser.

Udgave 1.2, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.