Lerbakkens Bryghus.

Rengøring.

Rengøring af udstyret er det allervigtigste punkt i bryggeprocessen. Alt hvad der kan komme i kontakt med urten efter kogningen SKAL være rengjort og desinficeret virkelig grundigt. Af de ca 5 timer jeg bruger på en brygning, er omkring den ene time reserveret til rengøring før og efter brygningen - plus lidt ind imellem.
Alt udstyr, der bruges før kogningen, skal være rengjort, hvor jeg bruger en sodaopløsning til afvaskning og bagefter flere gange afskylning med lunkent vand.
Alt udstyr, der bruges efter kogningen, skal både være rengjort som ovenfor og desinficeret, hvor jeg bruger et specielt stof der hedder Iodopur. Iodopur, der er baseret på jod, er bakteriedræbende og virker hurtigt.
Afvaskning med sodaopløsningen foregår ved at jeg hælder 2-3 liter lunkent vand i en 5 liters spand. Der hælder jeg sodapulveret i efter opskriften på sodaposen. Smådele bliver lagt ned i opløsningen og alle store ting bliver vasket med en opvaskebørste (som kun bruges til bryggeting).
Når alt er vasket grundigt af skylles det flere gange i lunkent vand, så jeg er sikker på der ikke er mere soda tilbage, som kan give en grim bismag til øllet.
Til desinficeringen hælder jeg et par liter koldt vand i en tilsvarende spand og tilsætter Iodopur'en med en lille lægesprøjte. Der skal kun få milliliter til så væsken bliver tydelig gulfarvet.
Så lægges smådelene i og alt andet børstes grundigt med opvaskebørsten. Kontakttiden skal kun være 2-3 minutter, så er tingene tilstrækkelig rene. Det er nok at fugte tingene med børsten for at det virker. Selvom det ikke er nødvendigt, så skyller jeg alligevel kortvarigt efter med koldt vand.
Nu er vi klar til at brygge øl!

Forberedelse af ingredienser.

Jeg starter et par dage før brygdagen med at afveje de forskellige malte, der skal bruges ifølge opskriften. Igen bruger jeg en af de uundværlige 5 liter bøtter med låg, hvor det hele blandes sammen i.
Så skal kernerne knuses i maltmøllen. Ikke så fint at det bliver til mel, men bare lige "klemmes" så kernen knækker og skallerne slås af. Man kan også købe malten knust, men knust malt har meget begrænset holdbarhed, så det kan kun anbefales ved grundmaltene, hvor der skal bruges større mængder ad gangen. Resten bør først knuses kort tid før brygningen.
Jeg bruger en billig "Marga" mølle, hvor det tager en times tid at knuse 3 kg malt, når jeg bruger håndkraft. Hvis jeg bruger min elektriske skruemaskine til at trække valserne, tager det et kvarter mindre.
På selve brygdagen afvejer jeg humlen og eventuelle andre tilsætningsstoffer, så det hele er klar til de tidspunkter, hvor de skal tilsættes.
Da jeg hovedsagelig bruger tørgær, så skal det opblødes i 10-20 minutter i en smule håndlunkent vand inden det tilsættes. Midt i bryggeprocessen tager jeg et lille desinficeret marmeladeglas med låg og fylder 1 dl kogende vand i, skruer låget løst på og stiller det til afkøling.
En sidste vigtig ingrediens til bryggeprocessen er at skænke en god øl til bryggeren. Husk en reserve, for den kan jo løbe tom midt i det hele!!!

Bryggeprocessen: Mæskning, sining og "spargning".

Udgave 1.2, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.