Lerbakkens Bryghus.

Eksempel på bryggeproces.

Her vil jeg beskrive hvordan jeg bryggede mine første 10 liter Pale Ale. Der er mange andre måder at brygge øl på, men dette var min måde at gøre det på. Råvarepris ca 60 kr for 10 liter bryg.
I forvejen har jeg beregnet en opskrift på et avanceret beregningsprogram der hedder "BeerCalc". Det findes på www.haandbryg.dk.
Opskriften printes ud i forvejen, for der laves altid en masse smånotater på den, efterhånden som brygget skrider frem. Ved siden af den har jeg nedskrevet en standard rutine for selve mæskningen.

Mæskning:

Min 13,5 liters suppegryde sættes på komfuret og 5 liter vand opvarmes til 60 gr C i gryden. Da kogepladen ikke varmer særlig hurtigt, bruger jeg en kogekedel til hjælp.
Når vandet i gryden er 60 gr C hældes den knuste malt i under omrøring, det er den såkaldte "Protein Pause" som skal vare 20-30 minutter ved 45-55 gr C. Der omrøres hyppigt med svag varme under gryden og temperaturen checkes jævnligt med termometeret.
I en anden gryde forbereder jeg nu 3-4 liter kogende vand - igen er en kogekedel en god ting!!
Når Protein Pausen er ovre tilsættes kogende vand langsomt under omrøring til temperaturen kommer op på 65 gr C. Det er "Sukker Pausen" og den varer 40-75 minutter med konstant temperatur - jeg bruger normalt 60 min. Jo længere tid, jo mere sukker trækkes ud af malten.
Imens forbereder jeg igen 3-4 liter kogende vand i den anden gryde. Temperaturen i mæskegryden hæves det sidste kvarter af perioden - husk stadig at røre hyppigt.
Jeg har et saftklæde der passer rigelig over toppen af gæringsspanden. Det overhælder jeg nu med kogende vand, vrider det og spænder det ud over gæringsspanden, binder stramme knuder som klemmes op under håndtagene og sætter en række tøjklemmer fast langs kanten. Det skal kunne holde til vægten af den våde malt (6-7 kg).
Når Sukker Pausen er færdig tilsættes kogende vand igen langsomt under omrøring til temperaturen kommer op på 75 gr C. Nu burde gryden også være næsten fyldt, så vær forsigtig med røreskeen. Denne temperatur (Mash Out) holdes i 10-15 minutter for at gøre sukkeropløsningen mere tyndtflydende.

Sining og "Spargning":

Med et litermål øser jeg forsigtigt den varme mæsk over i siklædet og lader saften dryppe igennem. Pas på klædet ikke falder ned i karret - det giver et værre svineri og det hele skal sis forfra igen!! (Jeg har prøvet det.)
Jeg sætter nu 3 liter vand over i den anden gryde og med hjælp fra kogekedlen skal temperaturen op på ca 75 gr C.
Når hele indholdet fra suppegryden er kommet over i klædet og saften ned i karret, skal der gydes (Sparges) for at trække det sidste sukker ud af malten. Malten overhældes jævnt over hele fladen med en liter 75 gr C varmt vand ad gangen, fyld mere vand i gryden, så der i alt kan gydes med ca 5-6 liter.
Gydningen skal ske langsomt og tager en halv times tid. Imens skylles suppegryden ren for maltrester.
Når gydningen er færdig skal der være 12-13 liter urt i karret. Klædet løsnes forsigtigt og den sidste saft vrides ud af malten og vi er klar til næste fase.

Urtkogning, sining, køling og gærtilsætning.

Udgave 1.2, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.