Lerbakkens Bryghus.

Urtkogning:

Urten hældes op i suppegryden igen og der sættes fuld varme under den. Når der er ca 11 liter i gryden stopper vi og hælder resten af urten i reservegryden, der også opvarmes til urten begynder at koge svagt.
Efter et godt stykke tid begynder urten i suppegryden at koge, nu tilsættes den første portion humle og der kigges på uret. Kogetiden er normalt 60 minutter. Pas på det ikke koger over, så skru ned for varmen til urten holdes i kog hele tiden.
Mens urten koger rengøres og desinficeres gæringsspanden incl låg, prop og gærrør, der nu sættes i hullet i låget. Saftklædet tømmes for malt og skylles med vand til det er nogenlunde rent. Malten kan bruges til brødbagning, dyrefoder eller smides ud, evt i en kompostbeholder.
Saftklædet spændes igen ud over gæringsspanden og gøres fast på samme måde som før.
Under kogningen fordamper der ca 2 liter, så når der er plads til det tilsættes den sidste urt fra reservegryden.
Resten af humlen tilsættes efter opskriften og i de sidste 10 minutters kogetid tilsættes en theskefuld "Irish Moss", som er et lyst pulver, der får det overskydende protein til at klumpe sig sammen.

Urtsining og køling:

Når kogetiden er gået skal urten sies, så humle og proteinklumper ikke kommer med i gæringen.
På samme måde som før øses urten forsigtigt over i siklædet med litermålet. Man kan evt tage det meste humle væk først med et grov si eller hulske. Siklædet bliver stoppet til af proteinet så det går meget langsomt til sidst. Pas godt på dig selv - det er kogende sukkersaft du står med!
Når det sidste er dryppet i gærkarret tages klædet af og vrides forsigtigt, pas på - det er stadig meget varmt!!
Låget sættes ordentligt på spanden og der hældes lidt vand i gærrøret. Karret skal nu køles ned til ca 25 gr C, hvor det er sikkert for gæren at blive tilsat. Hvis gæren tilsættes mens urten er for varm (> 28 gr C) så dør den!!
I starten satte jeg hele karret ud på terrassen i et par timer, så var det koldt nok, men da var det også vinter. Nu har jeg købt mig en køler, hvor koldt vand bruges til at nedkøle urten inden den kommer i gæringsspanden. Det giver et bedre resultat, hvor der ikke er så stor risiko for at få urten forurenet med bakterier, inden gæren kommer i gang med at virke.

Gærtilsætning:

Mens gæringsspanden står til afkøling, tager jeg marmeladeglasset med kogt vand, det skal også være under 25 gr C. Jeg drejer låget af, drysser gæren ud på overfladen og skruer låget stramt på igen. Gæren suger vand og drysser ned på bunden. Efter et stykke tid rystes glasset så al gæren bliver opløst. Så løsnes låget en smule. Nu skal det stå i stuetemperatur i min 15 minutter og gæren kommer til live og skummer på overfladen.
Forresten, så bruger jeg normalt kun 1/2 pose tørgær til 10 liter bryg, med mindre øllet skal være over 5% i alkoholstyrke.
Når gæringsspanden med urt er kommet ned på en forsvarlig temperatur, tages låget forsigtigt af og glasset med gærvand tømmes ud i spanden. Låget sættes straks på igen og det hele stilles et sted, hvor temperaturen er nogenlunde konstant 18-22 gr C. Hvis der er risiko for træk, pakkes karret ind i et tæppe eller lignende.

Gæring, målinger og smagsprøver samt tapning.

Udgave 1.2, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.