Lerbakkens Bryghus.

Gæring:

I løbet af nogle timer har gæren så småt fået fat i sukkerstofferne og det begynder at boble i gærrøret. Nu er den farligste del overstået, for gæringen laver et beskyttende lag af kuldioxid/kulsyre/CO2 over øllet. Det kan bakterierne ikke så nemt komme igennem.
Efter ca 5 dage er gæringen så svag, at øllet kan stikkes om til en ny rengjort og desinficeret gæringsspand. Gærsjatten på bunden må endelig ikke rodes for meget op, for den består for det meste af døde gærceller, der kan give grim bismag til øllet. Så derfor stikkes øllet om og bundsjatten hældes ud. (Med mindre man skal bruge en aktiv gærsjat til et nyt bryg.)
På eftergæringsspanden skal øllet nu stå endnu en uges tid og gære færdig, inden det skal tappes.

Målinger og smagsprøver:

For at holde lidt styr på gæringen, måles vægtfylden umiddelbart inden gæringen (OG) og efter afsluttet gæring (FG). Det måles med en speciel flydevægt i en smule urt, der er tappet i et højt slankt måleglas. De teoretiske værdier står i BeerCalc og de målte værdier indsættes nu i stedet. Ud fra dem beregnes alkoholprocenten automatisk. Hvis temperaturen afviger fra 18-22 gr C skal der korrigeres for målingen med en speciel tabel jeg har fundet på Håndbrygforum.
Sjatten i måleglasset kan fint bruges til at smage på brygget. OG smager meget sødt og maltet, mens FG smager lidt som den rigtige vare. Modningen på flaske ændrer smagen noget.

Tapning:

Da der er et grumset gærlag på bunden, anbefales det atter at omstikke øllet forsigtigt til en rengjort gæringsspand.
For at give et flot skum når øllet skænkes, skal der være lidt kulsyre i øllet, derfor skal der tilsættes en lille smule rørsukker eller Dextrose inden øllet tappes. Det gærer i flasken og danner den smule kulsyre der er nødvendig.
I marmeladeglasset (desinficeret sæføli) hældes ca 4 gr sukker pr liter øl (til Ale-typer). Det overhældes med lidt kogende vand og rystes til sukkeret er helt opløst og hældes i karret med øl, hvor det forsigtig omrøres med en desinficeret røreske.
Nu kan øllet tappes på grundig rengjorte flasker og kapsler påsættes, eller proppen lukkes hvis man har været så heldig at få fat i flasker med patentprop.
Øllet stilles ved stuetemperatur en uges tid, derefter stilles det så køligt som muligt endnu et par uger til det skal nydes.
SKÅL - eller "Højt Skum" som ølentusiaster siger.

Mit bryggeudstyr og nybegynderens erfaringer.

Udgave 1.2, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.