Lerbakkens Bryghus.

Mit bryggeudstyr.

Da jeg blev fristet til at forsøge mig udi ølbrygningens kunst, så opdagede jeg, hvor uoverskueligt markedet med brygudstyr var. Der var masser af forskellige udstyr, men alle var til bryg på 25 liter og opefter. Det jeg havde brug for, var noget der kunne bruges til 10-15 liter, for jeg kunne ikke helt overskue at skulle bælle mig igennem 25 liter af den samme slags øl. ;^)

Det udstyr jeg startede med var ret simpelt:
En 30 liters plastbøtte med låg og aftapningshane, i låget var der hul til en prop med gærrøret.
Endnu en plastbøtte af samme slags til eftergæring og modning.
En 13,5 liters gryde og en 5 liters gryde, begge i rustfri stål, da aluminium angribes af mæsk og urt.
Diverse nødvendige småting: Maltmølle, røreske, saftklæde, termometer (0-100 gr C), vægtfyldemåler, måleglas, hævert og slanger, flasker (gerne med patentprop) kapsler og kapselpåsætter.
Maltmøllen og kapselpåsætter lånte jeg i starten af en kollega.

Senere er det suppleret med:
En 30 liters filterspand (Lauter Tun), en lille maltmølle, en kølespiral, en 6,5 Gallon (ca 25 l) Minibrew konisk gæringsbeholder og flere små nyttige remedier.
Gryderne er blevet erstattet af en speciel 29 liters elektrisk kogegryde med variabel termostat. Dog bruger jeg stadig den store gryde til at varme gydevandet i.
Fra kantinen på mit job har jeg fået en del 5 liters plastbøtter med låg. De har været brugt til kogte æg og salatdressing og er virkelig gode til opbevaring af malt samt ved rengøring af udstyret.
Mit udstyr er købt flere forskellige steder: Maltbazaren i Kbh, Brygladen i Vejle, Sparkøbmanden i Vejers, Lund Teknik i Kjellerup, Brouwland i Belgien, CanDirekt i Tyskland og Kennywoodbrew i USA. (Adresser på www.haandbryg.dk)
Råvarer køber jeg hovedsagelig hos Spar i Vejers, men jeg har da også købt lidt hos de andre leverandører.

Nybegynderens erfaringer.

Mit første ekstraktforsøg faldt ret uheldigt ud - det gik i vildgæring, smagte rædelsfuldt og blev hældt ud. I vejledningen havde man ikke skrevet, at dåsens indhold lige skulle koges et kvarters tid, inden det blev fortyndet med vand i gæringsspanden.
Samtidig fandt jeg ud af, at en dåse færdig ekstrakt og sukker dertil kostede meget mere end råvarerne til 2 All-Grain bryg, så beslutningen om brygning i fremtiden var taget. Fremover skulle der kun brygges All-Grain (altså med knust malt).
Dels kunne jeg selv bestemme brygstørrelsen og dels havde jeg frie hænder med opskriften, så øllet kunne tilpasses vores smag. Indtil nu har min brygstørrelse været på 10-12 liter, men grundet et festligt behov i sommeren 2007, er jeg gået op til 15 liter.
De mindre portioner har været gode at forsøge sig med, mit begrænsede udstyr passede fint til den størrelse og det var overkommeligt at få øllet drukket!! Og det gjorde ikke lige så ondt at hælde 10 liter fejlbryg i kloakken, som hvis det havde været 25 liter.
De større portioner kan faktisk klares med det samme udstyr, jeg mæsker nu direkte i filterspanden, der er blevet isoleret til formålet. Urten bliver kogt i suppegryden ad 2 omgange, så det tager kun en times tid mere at brygge en større portion.
Så har jeg haft held med at udnytte gæren dobbelt et par gange. Gærresten fra Futte-øllen blev brugt til at brygge porter i bagefter. Det gav begge gange en kanon-start på porteren grundet de mange aktive gærceller.

Jeg skrev noget om fejlbryg.

Det kan aldrig undgås helt at et bryg går skævt. Jeg har været hårdt ramt af en mikroskopisk revne i låget på en gæringsspand, så flere bryg gik i vildgæring inden jeg fandt årsagen. Så ormene i vores kompostbeholder har haft en god brandert på et par gange. ;^)
Det er et overstået kapitel efter jeg investerede i den koniske gæringstank.

Brygudstyrets og mine egne udviklinger.

Udgave 1.3, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.