Lerbakkens Bryghus / Hedens Bryglaug.

Brygudstyrets og mine egne udviklinger.

Som så mange andre områder, så udvikler tingene sig hen ad vejen. Det gælder også ølbrygning.
En del af udstyret er blevet skiftet ud stille og roligt, for at optimere brygningen og kunne lave lidt større portioner ad gangen. Snak med andre håndbryggere har også åbnet mine øjne for bedre udstyr og processer.
Sidste nyanskaffelse er en elektrisk kogegryde på 29 liter med tilhørende indsatssi og urtpumpe samt en Cranck & Stein maltmølle. Så nu kan jeg brygge 25 liter helt semi-prof.
Desværre solgte jeg sikarret, for princippet med indsatssien er jeg ikke tilfreds med. Virkningsgraden er faldet drastisk i forhold til at håndrøre i gryden og si/eftergyde i et separat kar, så jeg overvejer at skaffe mig et separat sikar igen.
Hvis behovet for at brygge større portioner kommer (f eks i et bryglaug), så skal der som det første anskaffes noget bedre at varme vandet i. Jeg har fundet en 19 liters elektrisk thevandskoger på Ebay, som er rimelig billig og ser ud til at passe fint til formålet.
Elgryden er god nok til at mæske i, men et separat sikar og et større kogekar vil også være en fin forbedring.
I 2010 har jeg lavet aftale om et andet bryglaug om at købe råvarer ind sammen med dem. Det betyder næsten en halvering af råvareprisen, men så skal jeg til gengæld købe større portioner ind ad gangen.
I vores store landbohave dyrker jeg selv humle beregnet til ølbrygning. Jeg har i øjeblikket sorterne Cascade, Centennial, East Kent Golding, Fuggles og Magnum, men søger stadig nye sorter, samt håber at finde en brugbar Langelandsk vild sort.

Personligt har jeg også udviklet mig brygmæssigt i positiv retning.
Mange har rost mine bryg, og det gav mig blod på tanden med planer om at starte et rigtig mikrobryggeri på Langeland.
Desværre gik hele min opsparing tabt og blev erstattet af en stor gæld i vores forsøg på at få "Butik Straahatten" til at køre, så mikrobryggeri planerne er nu droppet helt. I stedet overvejer jeg at håndbrygge sammen med nogle gode venner i et bryglaug.
Videnmæssigt er det også gået fremad.
Jeg har gennem tiden skaffet et rimeligt bibliotek med både hobby og professionel litteratur, samt abonnement på et par gode tidsskrifter.
Oversigt over mine bryg.

Udgave 1.1, revideret 11.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.